Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Από την Τετάρτη βρίσκεται στη Λέσβο, ύστερα από πρόσκληση του Νίκου Σηφουνάκη, οκταμελής διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους το βράδυ της Τετάρτης  με επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Στην αίθουσα της Συγκλήτου είχαν την ευκαιρία να  ενημερωθούν από τον Πρύτανη κ. Τρούμπη, τον Αντιπρύτανη κ. Ζώρα και τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων κ.  Γρηγορίου
για την ιστορική εξέλιξη, οργάνωση και λειτουργία του πανεπιστημίου, τη συνεργασία του με πανεπιστήμια άλλων χωρών καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του στο μέλλον, μεταξύ άλλων με  τη δημιουργία ενός δικτύου με το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. Το δίκτυο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα τρίγωνο συνεργασίας μεταξύ τριών πανεπιστημίων που εκπροσωπούν τρεις μεγάλους πολιτισμούς της ανατολικής Μεσογείου, το οποίο θα διευρυνθεί στο μέλλον σε ένα πολύγωνο πολιτισμού και γνώσης επεκτεινόμενο προς άλλα πανεπιστήμια της Μεσογείου.         

Όπως τόνισε ο Νίκος Σηφουνάκης, η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μία από τις βασικές αρμοδιότητες της  Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας. Συνεπώς, η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήταν απαραίτητη προκειμένου να γνωρίσουν τα μέλη της επιτροπής ένα περιφερειακό ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που στα 23 χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα πρότυπο και καινοτόμο πανεπιστήμιο στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου.   

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους ευρωβουλευτές ο μεγάλος αριθμός τμημάτων του πανεπιστημίου σε καινοτόμα αντικείμενα, το πλήθος των συνεργασιών του με πανεπιστήμια άλλων χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus και Erasmus mundus καθώς και το μεγάλο αναλογικά ποσοστό μεταπτυχιακών φοιτητών.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο Πρύτανης κ. Τρούμπης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει 129 διμερείς συμφωνίες με πανεπιστήμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών  στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και αποτελεί ένα από τα τρία μόνο ελληνικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην οργάνωση διεθνών μεταπτυχιακών προγραμμάτων (master) Erasmus mundus στα οποία συμμετέχουν παράλληλα φοιτητές από χώρες της ΕΕ και από τρίτες χώρες.  Όπως ανέφερε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής κ. Doris PACK, εισηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πρόγραμμα ''δια βίου μάθηση'', η παράλληλη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus mundus Ευρωπαίων και φοιτητών από τρίτες χώρες αποτελεί καινοτομία και συμφώνησε με την πρόταση του κ. Τρούμπη ότι στο μέλλον το πρόγραμμα Erasmus mundus πρέπει να περιλάβει και διδακτορικά προγράμματα.       

Το πρωί της Πέμπτης οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν στο παλαιό δημαρχείο με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Νάσο Γιακαλή, τους Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Γιακαλής ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές σχετικά με την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Μυτιλήνης, μέρος της οποίας αποτελούν το Μουσείο Τεριάντ και το Αρχαιολογικό Μουσείο.  Ο κ. Γιακαλής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που δίδεται στο Δήμο Μυτιλήνης στα θέματα πολιτισμού και παιδείας όπου έχουν οριστεί αντιδήμαρχοι στους συγκεκριμένους τομείς. Ο κ. Σηφουνάκης, στην αντιφώνησή του παρουσίασε τα μέλη της αντιπροσωπείας αναφερόμενος στον τομέα  εξειδίκευσης που έχουν αναλάβει στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της επιτροπής για τα περιφερειακά θεματικά μουσεία.

Τον λόγο πήρε τέλος ο Ιταλός ευρωβουλευτής  Giovanni BERLINGUER, αδελφός του ιστορικού ηγέτη της ιταλικής αριστεράς Enrico BERLINGUER, ο οποίος είπε ότι διανύουμε σήμερα την μακροβιότερη περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη και σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης συνθηκών συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Τέλος, ο κ. BERLINGUER, ως αρχαιότερος ευρωβουλευτής, προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον κ. Γιακαλή, ο οποίος ανταπέδωσε προσφέροντας δώρα σε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας.